20040728_2 View from Tower West - Schiphol

Ontstaan:

ATCO is de internationaal erkende afkorting voor; “Air Traffic Controller” of “Air Traffic Control Officer”.
De naam “Air Traffic Control Opleidingen & Operations ” leidt bijna tot dezelfde afkorting en is daarom bewust gekozen.

Tijdens mijn carrière als eerst Militair Verkeersleider en later gedurende ruim 30 jaren als Verkeersleider, Supervisor en Training Manager op Schiphol, werd ik regelmatig benaderd met vragen over Air Traffic Control (ATC). Op een zeker moment ben ik uit enthousiasme voor het vak gestart met het openstellen van een emailadres (atco@ziggo.nl) waar ATC gerelateerde vragen gesteld konden worden die ik waar mogelijk zou beantwoorden.

Dit bleek te voldoen in een behoefte;

Er kwamen algemene vragen in relatie tot ATC procedures, trainingsvragen maar ook regelmatig vragen op Human Factor (HF) gebied en hoe daar in ATC mee wordt omgegaan.
Zo groeide het netwerk en kwamen de eerste uitnodigingen om lessen en presentaties over ATC en HF’s te geven.

Vanuit deze werkzaamheden kwam er ook meer vraag naar advies en consultancy.

Na een presentatie waarin cijfers werden getoond dat er in 2012 wereldwijd ongeveer 400 mensen zijn omgekomen bij ongelukken in de Luchtvaart (bron: NLR-ATSI 2012 ) tegenover alleen in Nederland een groter aantal in het wegverkeer (bron: CBS) en door (mogelijke) medische fouten (bron: Min. v VWS  & NIVEL), bleek dat er ook buiten ATC interesse bestaat om te onderzoeken of er voordeel kan worden behaald uit de geleerde lessen in ATC en de werk- en denkwijze van Air Traffic Controllers.

Dit alles heeft er toe geleid dat ik medio 2013 ben gestart met ATCO.

Inmiddels is het 2019 en hebben wij onze diensten inmiddels mogen verlenen aan diverse internationale vliegvelden, aan de Nederlandse kleine luchtvaart, aan Amsterdam Airport Schiphol (AAS), aan (Internationale-) Aviation Consultancy bedrijven, aan stichtingen als the Human Factors in Aviation Group (HUFAG) en het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL), aan (semi-) overheidsinstanties als het Netherlands Aerospace Centre (NLR), de Hoge School van Amsterdam (HvA), de Rijks Universiteit Groningen (RUG), diverse Ministeries, Gemeentes, de Defensie School of Air-Control (SAC) en de Omgevingsraad Schiphol (ORS) maar ook aan zorginstanties en het bedrijfsleven.

 

Hans van Weerdenburg.